Novinky
Pečete či kupujete kvalitní chléb a stále řešíte, jak chleba uchovat co nejdéle chutný, bez okorávání a plísně? Totéž jsem roky řešila i já. Než jsem se z historických pramenů dozvěděla, jak tehdy uchovávali chléb naši předkové až po dobu 14 dní.
Je mi ctí i potěchou nabídnout vám první skutečně 100% lněný vrstvený český pytlík a ubrousek na chleba i pečivo vůbec, na našem trhu, původně vyvinutý pro vlastní potřebu.
୭ pečivo v něm uchováte bez plísní i okorání po mnoho dnů
୭ netřeba v něm pečivo jakkoliv polohovat či větrat, nehrozí žádné zapařování
୭ netřeba čekat, až se pytlík nějak "zajede" a bude fungovat
୭ budete jej mít po celý svůj život a mohou ho zdědit i vaše děti
୭ po celou dobu své životnosti funguje stále stejně a nemění vlastnosti
୭ může se prát v ruce i v pračce, vyvařovat i žehlit = velmi snadná údržba
୭ je přirozeně antibakteriální
୭ z českého atestovaného lnu na styk s potravinami
୭ vyroben ze 100% přírodního a rozložitelného materiálu
A proč to funguje? Protože si materiál nechávám vyrábět na zakázku v potřebné hustotě, gramáži a v co nejpřirozenější formě. Jakákoliv nevhodná úprava totiž přirozené vlastnosti lnu degraduje. Už při studiu vláken nám vštěpovali, že len má své specifické a nenahraditelné vlastnosti jakýmkoliv jiným vláknem. Dochované prameny našich předků to jen dokazují a jejich moudrost jsem společně se svými znalostmi „vetkávám“ do svých výrobků.
Celou "cestu" mých pytlíků na pečivo naleznete zde: CESTA MÝCH LNĚNÝCH PYTLÍKŮ
Jak jsem testovala pytlíky, ubrousky a utěrky pro uchování pečiva.
Zkoušela jsem skutečně kde co, protože si už pár let sama peču kvasové chleby a díky této zdlouhavé anabázi nejsem ochotná to dělat obden a potřebuji pečivo uchovat i na delší dobu. Všichni asi už víme, že cestou igelitu jít prostě nechceme, ale pro ty, co ještě nevědí píši něco i k této naprosto nevhodné klasice. Tak tedy:
IGELIT
chleba (pečivo celkově) je udušený, zapařený (byť tam nebyl dán teplý), protože má v sobě svou vlhkost. V podstatě pečivo ihned vlhne a do tří hodin od vložení v něm vznikají plísně, které jsou vidět až po dvou dnech. To jíst opravdu nechcete.
VOSKOVÝ PYTLÍK
výborná přírodní alternativa k igelitu, ovšem s téměř shodnými vlastnostmi, tedy chleba se v něm „udusí“, je mokrý, zplesniví a dokonce ještě načichne voskem (tohle vše mi stále potvrzují i mí zákazníci, kteří si tímto testem pytlíku také sami prošli) Pytlíky se nedají prát, což mně osobně vadí i pocitově. Každopádně nutno podotknout, že na balení svačiny do práce, sýru či mrkve a jiného do lednice je prostě dokonalou náhradou igelitu. Někomu také nemusí vyhovovat, že pečivo "natáhne specifickou vůni vosku. A v neposlední řadě, voskový pytlík je záležitost na pár měsíců a po té je třeba si koupit nový.
MEMBRÁNOVÝ PYTLÍK
jak membrány fungují na kde co, mně tohle prostě na nefungovalo jak bych potřebovala. Chleba má jednoznačně své specifické potřeby stran „dýchání“ v různém prostředí a za různých teplot a membrána v tomhle zkrátka neumí vyhovět. Chleba v něm také zplesniví a chuťově to není ono (opět mi to potvrzují i zákazníci), stejně jako, pro mě, nevyhovující údržbu. Někteří z výrobců membránových pytlíků dokonce doporučují pečivo v nich občas větrat, nebo polohovat. To bohužel mluví za své.
PAPÍR
ok na cca jeden den, ovšem už po tom je pečivo znatelně sušší. Všeobecně velmi rychle vyschne, naštěstí alespoň neplesniví. Papír prostě neumí udržet vlhkost chleba a hned ji "pustí". Tak že na přenos domů ideální, ovšem to je asi tak vše.
UTĚRKA
velmi záleží, z čeho je utěrka ušitá
1. z bavlny - ta se chová jako papír, neumí vlhkost udržet a prostě ji pustí stejně jako papír
2. ze lnu - v té chléb rozhodně nezplesniví a dokonce vydrží i pár dní, cca 2-3, ovšem i tak poměrně rychle vyschne, ovšem nezplesniví
3. s přídavkem umělých vláken - takovou bych si tedy osobně dobrovolně nekoupila ani na nádobí, natož na balení pečiva. Bohužel v takové utěrce pečivo nejen rychle tvrdne, ale mnohdy i plesniví.
PLÁTĚNÝ PYTLÍK JEDNOVRSTVÝ
platí totéž co u utěrky, byť je zde dobré to, že se dá alespoň zatáhnout a lépe ohlídat, aby z něj pečivo nečouhalo.
DVOUVRSTVÝ PLÁTĚNÝ PYTLÍK NEBO UBROUSEK
zde je velmi důležité z jakých vrstev se skládá.
1. dvě stejné vrstvy bavlny - pak sice ne tak často zplesniví, ale rychle vysychá.
2. vnitřní vrstva len a venkovní z bavlny - pečivo přirozeně dýchá, vydrží krapet déle, než jen v jedné lněné utěrce. Len je přirozeně antibakteriální, tak pečivo udrží bez plísně, obě vrstvy přirozeně dýchají ale i tak rychle jedna vrstva lnu neudrží vlhkost pečiva, jelikož jí chybí stejně funkční souvrství, proto pečivo vysychá a déle než 3 dny jej neudržíte.
3. vrstvený celolněný - AŽ TATO POSLEDNÍ VARIANTA inspirovaná našimi předky se mi zkrátka osvědčila nejvíce a to, VRSTVENÝ CELOLNĚNÝ. Zde mi můj vlastní domácí a poctivý kvasový chleba vydrží i 10 DNÍ. Samozřejmě údržba je na prosto jednoduchá a určitě se může prát i žehlit, dokonce bych to považovala i za nutnost to jednou za čas určitě udělat.
No a to byl ten poslední krůček k tomu je začít i vyrábět z poctivého českého lnu v poctivé gramáži, v co nejpřirozenější formě bez zbytečných úprav, které mohou negativně ovlivnit funkčnost a s atestem pro styk se suchými potravinami.
NEZÁVISLÝ TEST PYTLÍKŮ I UBROUSKŮ
Doplněno: 8.8.2023
Při hledání nezávislých recenzí jsem našla tuhle pěkně vyvedenou recenzi už s konkrétními značkami zde u wastemanky: https://wastemanka.cz/test-ekobaleni-chleba/