Test pytlíků, ubrousků a utěrek na pečivo

Jak jsem testovala pytlíky, ubrousky a utěrky pro uchování pečiva.


Testovala jsem už kde co, protože si přes 15 let sama peču kvasové chleby. Díky zdlouhavé anabázi s pečením chleba nejsem ochotná to dělat obden a potřebuji chleba uchovat delší dobu. Všichni asi už víme, že cestou igelitu jít prostě nechceme. Pro ty, co ještě nevědí, píši něco i k této naprosto nevhodné klasice, jako je chleba v igelitu. 

IGELIT

Chléb (pečivo celkově) je v igelitu udušený a zapařený (byť tam nebyl dán teplý). V igelitu pečivo ihned vlhne a do 3 hodin od vložení v něm vznikají plísně, které jsou vidět až po dvou dnech. To jíst opravdu nechcete.

VOSKOVÝ PYTLÍK

Výborná přírodní alternativa k igelitu, ovšem s téměř shodnými vlastnostmi. Chleba se ve voskovém pytlíku „udusí“, je mokrý, zplesniví a dokonce ještě načichne voskem (tohle vše mi stále potvrzují i mí zákazníci, kteří si tímto testem pytlíku sami prošli).

Voskové pytlíky se nedají prát.  Pokud mi v něm něco zplesniví, jsem odkázaná na to, ho pouze otřít octem, nebo citronovou šťávou. Osobně bych už to takového pytlíku žádnou potravinu nezabalila.Někomu také nemusí vyhovovat, že pečivo "natáhne specifickou vůni vosku. A v neposlední řadě, voskový pytlík je záležitost na pár měsíců a po té je třeba si koupit nový. 

Každopádně nutno podotknout, že na balení svačiny do práce, sýru či mrkve a jiného do lednice je téměř dokonalou náhradou igelitu. Až tedy na to praní.  

MEMBRÁNOVÝ PYTLÍK

Bohužel ani membrána mě nijak nepřesvědčila. Na boty, nebo do bundy dobrý, ale chleba bohužel. Rozhodně není na delší uchování, na což už přišli i jejich výrobci a v návodu k použití uvádějí, že se má chleba v pytlíku polohovat a větrat, aby nebyl déle jak den na jednom místě a nemohl se zapařit. 

Chleba má jednoznačně své specifické potřeby stran „dýchání“ v různém prostředí a za různých teplot a membrána v tomhle zkrátka neumí vyhovět. Chleba v něm také zplesniví a chuťově to není ono (opět mi to potvrzují i zákazníci), stejně jako, pro mě, nevyhovující údržbu. Někteří z výrobců membránových pytlíků dokonce doporučují pečivo v nich občas větrat, nebo polohovat. To bohužel mluví za své.

PAPÍR

Je ok na cca jeden den, ovšem už po tom je pečivo znatelně sušší. Všeobecně velmi rychle vyschne, naštěstí alespoň neplesniví.  Papír prostě neumí udržet vlhkost chleba a hned ji "pustí". Tak že na přenos domů ideální, ovšem to je asi tak vše.

UTĚRKA 

velmi záleží, z čeho je utěrka ušitá

1. z bavlny - ta se chová jako papír, neumí vlhkost udržet a prostě ji pustí stejně jako papír

2. ze lnu - v té chléb rozhodně nezplesniví a dokonce vydrží i pár dní, cca 2-3, ovšem i tak poměrně rychle vyschne, ovšem nezplesniví

3. s přídavkem umělých vláken - takovou bych si tedy osobně dobrovolně nekoupila ani na nádobí, natož na balení pečiva. Bohužel v takové utěrce pečivo nejen rychle tvrdne, ale mnohdy i plesniví. 

PLÁTĚNÝ PYTLÍK JEDNOVRSTVÝ

platí totéž co u utěrky, byť je zde dobré to, že se dá alespoň zatáhnout a lépe ohlídat, aby z něj pečivo nečouhalo.


DVOUVRSTVÝ PLÁTĚNÝ PYTLÍK NEBO UBROUSEK 

zde je velmi důležité z jakých vrstev se skládá.

1. dvě stejné vrstvy bavlny - pak sice ne tak často zplesniví, ale rychle vysychá.

2. vnitřní vrstva len a venkovní z bavlny - pečivo přirozeně dýchá, vydrží krapet déle, než jen v jedné lněné utěrce. Len je přirozeně antibakteriální, tak pečivo udrží bez plísně, obě vrstvy přirozeně dýchají ale i tak rychle jedna vrstva lnu neudrží vlhkost pečiva, jelikož jí chybí stejně funkční souvrství, proto pečivo vysychá a déle než 3 dny jej neudržíte.

3. vrstvený celolněný - AŽ TATO POSLEDNÍ VARIANTA inspirovaná našimi předky se mi zkrátka osvědčila nejvíce a to, VRSTVENÝ CELOLNĚNÝ. Zde mi můj vlastní domácí a poctivý kvasový chleba vydrží i 10 DNÍ. Samozřejmě údržba je na prosto jednoduchá. Lze jej prát i vyvařovat a žehlit na nejvyšší výkon. Dokonce bych i doporučila jednou za čas jeho vyvaření. 

K výrobě vlastních pytlíků mě přiměla rodina a známí, když jsem je postupně obdarovávala svými šitými pytlíky na pečivo. Zjistili, že jim to také funguje a na trhu nic takového není. Tohle byl poslední krůček.  A protože mám ráda věci dělané pořádně, vyrábím je z poctivého českého lnu v poctivé gramáži, co nejpřirozenější formě bez zbytečných úprav, které mohou negativně ovlivnit funkčnost a s atestem pro styk se suchými potravinami.